Znojemská pečeně
Suroviny
1,2 kg hovězí kýty,
1 větší cibule,
200 g špeku,
2 PL hladké mouky,
sklenice kyselých okurek,
1 PL sádla,
1 l vody,
3 PL plnotučné hořčice,
3 bobkové listy,
8 kuliček nového koření,
10 kuliček pepře,
sůl,
pepř.
Postup přípravy
Špek nakrájíme na hranolky a našpikujeme s ním maso, které zároveň osolíme a opepříme.
V hrnci rozpustíme sádlo a na něm zatáhneme maso ze všech stran.
Zatažené maso vyndáme a zarestujeme cibuli dozlatova.
K cibuli přidáme mouku a zarestujeme.
Dále přidáme hořčici, lák z okurek, osolíme, opepříme, důkladně vše rozmícháme a pár minut provaříme.
Maso vrátíme do hrnce, přilijeme vodu, přidáme nové koření, bobkový list, nové koření a na mírném ohni vaříme maso do měkka.
Během vaření maso občas obrátíme.
Když je maso hotové, přidáme do hrnce na kostičky nakrájené okurky a ještě 5 minut provaříme.
Před podáváním maso nakrájíme na plátky.
Když nakrájíme špek na hranolky a dáme na 30 minut do mrazáku, bude se nám maso snáze špikovat.